Offret hjälpte polisen spåra barnsexbrottsling

Publicerad

En man i 50-årsåldern döms vid Uppsala tingsrätt för köp av sexuell handling av barn. Händelsen inträffade någon gång under tidig vinter 2016 i en stad i Uppsala län.

Mannen kom i kontakt med barnet via en annonssida på nätet – och bokade därigenom in en träff för att köpa sex med barnet som vid tillfället var 17 år. För de sexuella tjänsterna betalade mannen 1500-5000 kronor och pengar för barnets resa till adressen för träffen.

Väl hemma hos mannen skedde sedan det brott som mannen nu är dömd för. Den dömda mannen bjöd även barnet på alkohol.

Enligt domen är det inte klarlagt huruvida mannen kände till offrets ringa ålder. Däremot menar rätten att mannen borde ha förstått att offret var under 18 år då hen såg ung ut vid tillfället.

Polisen kom mannen på spåren

Polisen kom mannen på spåren efter eftersökningar på nätet. Via hemsidan fick polisen kontakt med barnet, som vid tillfället då erbjöd sig att hjälpa polisen i sin utredning – då hen ville komma ur den destruktiva spiral personen hamnat i.

Genom att ge sina mobiltelefoner till polisen kunde polisen spåra ett stort antal personer som misstänktes ha köpt sex av offret. En av personerna var den nu dömda mannen.

Mannen nekade till brott – men tingsrätten finner inte mannens förklaring som trovärdig och dömer honom därför till villkorlig dom med 50 timmar samhällstjänst. Mannen ska även betala 10 000 kronor till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.