Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du mer om de nya forskningsstudierna och vilka symptom en av de drabbade sökte vård för. Foto: Jasmin Lindberg, SVT / Fredrik Sandberg, TT

Ökad risk för psykos efter covidinfektion

Uppdaterad
Publicerad

Läkare inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset ser kopplingar mellan psykos och coronaviruset. Enligt nya forskningsstudier kan coronaviruset antända hjärnans autoimmunitet och leda till psykiatriska symptom.

Både epidemiologiska och registerbaserade studier visar att autoimmun sjukdom och allvarliga infektioner tredubblar risken för psykos. Likaså att individer med psykotiska störningar löper cirka 50 procents förhöjd risk för autoimmuna sjukdomar. Hittills har sju fall av psykos sjukdom efter covid-19 upptäckts på Akademiska sjukhuset.

– Nu under pandemitider har vi lättare att fånga kopplingen för att vi är så aktiva i testningen, säger Janet Cunningham, specialistläkare på Akademiska sjukhuset.

Svår att upptäcka

Hallucinationer, hjärtklappning, motoriska symptom och minnesförlust kan vara några av symptomen på psykos efter en infektion. Enligt Janet Cunningham kan infektioner så som covid-19 infektera nervceller och påverka nervfunktionen. När patienter söker hjälp inom den vanliga vården efter en läkt infektion kan det därför vara svårt att upptäcka sambandet.

– De vanliga kliniska tester som vi använder är oftast normala och nu kan man känna igen de här fallen med det typiska förloppet – med infektionen, förbättring och mer sjukdom, säger Janet Cunningham och fortsätter:

– Det krävs detektivarbete för att förstå förloppet i helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet