Stefan Olsson (M) menar att det är upp till landstingsstyrelsen att komma på en finansiering. Foto: SVT

Oklart hur pengarna ska sparas

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart hur pengarna i stället ska sparas, det är beskedet från landstingsrådet Börje Wennberg (S), gällande gårdagens besked från Landstingsservice om att den preliminära sparplanen för Akademiska sjukhuset är omöjlig att genomföra.

När det så kallade 100-huset vid Akademiska sjukhuset blev 600 miljoner kronor dyrare än beräknat fattades i januari ett preliminärt beslut att övriga delar av sjukhuset var tvungna att spara för att täcka kostnaderna. Bland annat genom att skjuta upp renoveringar av de lägre byggnaderna vid Akademiska som kallas centralblocket, där bland annat operation håller till, vilket skulle spara 370 miljoner kronor.

Under onsdagen kunde SVT Nyheter Uppsala berätta att Landstingsservice larmar om att det kommer bli omöjligt att genomföra sparkravet.

– Nu kommer vi att göra en överläggning där hela det här projektet ses över, säger socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg.

”Lösa det på bästa sätt”

Landstingsservice kommer att redogöra för sin ståndpunkt på fastighets- och servicenämndens möte på måndag i nästa vecka. Men då är det endast en informationspunkt, några beslut kommer alltså inte att fattas.

När landstingsstyrelsens översyn beräknas vara färdig och besked gällande hur finansieringen ska lösas kan presenteras för allmänheten kan Börje Wennberg inte svara på.

– Det vågar jag inte säga, men vi sätter igång inom några veckor. Det vi framförallt kommer att göra är lyssna på sjukhusets ledning för att höra hur de tycker att den här situationen ska hanteras på bästa sätt.

Om det nu inte går att spara som planerat på Centralblocket, har ni redan nu några tankar om var pengarna ska tas ifrån?

– Det finns inga låsningar i det här. Det vi försöker göra nu är komma fram till hur vi ska lösa det här på sådant sätt att det blir bästa möjliga nytta av de pengar vi satsar. Om det blir några förseningar kan jag inte säga förr ens vi har gjort vår helhetsbedömning.

Tillbaka på ruta ett

Stefan Olsson är oppositionslandstingsråd för moderaterna och han sitter med i fastighets- och servicenämnden. Han menar att beskedet från Landstingsservice gör att man nu står på samma punkt som man gjorde förra hösten. Det vill säga med ökade kostnader för 100-huset som man inte vet hur man ska täcka upp.

– Det är väldigt tragiskt, konstaterar han och säger att det nu är upp till landstingsstyrelsen att komma med förslag på hur finansieringen ska lösas.

Har ni i moderaterna några förslag?

– Det här beskedet fick vi för bara några dagar sedan så det har vi inte.

Stefan Olsson efterfrågar även en förklaring från landstingsstyrelsen om hur den här situationen kunnat uppkomma.

– Transparensen är dålig. Den fulla bilden av vad som hänt sedan J-husets finansiering skulle lösas har inte presenterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet