Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om tillämpningen av den nya lagen i klippet. Foto: TT

Oklart hur politikerna ska stötta biblioteken

Publicerad

Inget Uppsalabibliotek som SVT varit i kontakt med har ännu tillämpat den nya lagen. Och på vilket sätt politikerna ska stötta biblioteken i arbetet med tillträdesförbud är ännu oklart.

– I Uppsala har vi egentligen inte upplevt ett jättestort behov av den här lagen, det är ingenting som vi känner så stor brådska med, säger kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP).

Om risken för brott och allvarliga trakasserier bedöms som stor kan en besökare få tillträdesförbud till bibliotek. Lagen gäller sedan den 1 juli i år och omfattar även vissa ordningsstörningar.

Beslutet om tillträdesförbud fattas av en åklagare, men än så länge finns det många frågetecken hos biblotekspersonalen.

Riktlinjer på gång

Linda Eskilsson (MP), ordförande i kutlurnämnden, säger att riktlinjer från politiskt håll ska komma. Men hon tycker att man ska vara mycket restriktiv med tillämpningen.

– Det här är en lagstiftning som är till för extremtillfällen, och vi ska fortsätta stärka upp tryggheten på andra sätt, säger hon.

I klippet: Hör mer om tillämpningen av den nya lagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.