Foto: SVT

Ola Gefvert ger inte upp – överklagar igen

Uppdaterad
Publicerad
Psykiatrikern Ola Gefvert, som kritiserats hårt efter radiodokumentären ”Den fastspända flickan”, överklagar återigen den prövotid som HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, beslutat om.

Det var efter Sveriges Radios dokumentär ”Den fastspända flickan”, som Ola Gefvert blev ett rikskänt namn år 2013. Dokumentären handlade om ”Nora”, en 17-årig flicka som blivit grovt våldtagen av den tidigare polischefen i Uppsala, Göran Lindberg.

Det framkom bland annat hur Ola Gefvert nekat ”Nora” att träffa en kvinnlig terapeut eller psykolog eftersom hon enligt Gefvert börjat ”hora” innan det med Lindberg hände.

Ville dra in legitimation

I april 2015 anmälde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, Ola Gefvert till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. IVO ville i första hand att Ola Gefverts läkarlegitimation skulle dras in, men HSAN beslutade att låta honom behålla legitimationen. Istället fick han en prövotid under tre år, där nya brister skulle kunna leda till att hans legitimation dras in.

Men Ola Gefvert överklagade prövotiden till förvaltningsrätten i Stockholm, där han fick avslag. Och nu har han alltså överklagat till högre instans, till kammarrätten.

Till grund för överklagandet uppger han bland annat att händelserna som lagts honom till last ligger flera år bak i tiden, att han vidtagit åtgärder för att förbättra agerandet.

”Lovordad”

Enligt advokaterna som företräder honom är Ola Gefvert ”lovordad som en mycket skicklig psykiatriker”. Man uppger också att han ”mycket framgångsrikt behandlat den patient som i media kommit att bli känd som ”Nora”.

Man riktar även kritik mot media och den negativa bild medier spridit om Ola Gefvert, som man menar lett till flera IVO-anmälningar mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den fastspända flickan

Mer i ämnet