Kustbevakningen jobbade under natten – olja läcker ut i havet utanför Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

Ett ton tallolja har läckt ut i viken utanför Stora Enso. Kustbevakningen som har jourfartyg på plats – har jobbat under natten.

– Vi har ett extra fartyg från Härnösand på plats och personal från Gävle. De höll på till 02 i natt och gjorde sitt bästa för att ta upp olja. Den är väldigt kladdig, säger Jenny Berg, ledningscentralsbefäl vid Kustbevakningen.

– Man vilar nu och kommer att sätta igång när det ljusnar igen vid 08-tiden.

Hur bedömer ni utsläppet?

– Det är svårt att göra en klar bedömning av omfattningen i mörkret, innan det blir ljust.

Larmet om läckaget nådde räddningstjänsten vid 15.40-tiden under torsdagen. Ett ton tallolja hade läckt ut i hamnbassängen och man skickade in stationen i Skutskär för att begränsa spridningen.

Men efter cirka två timmars arbete lyckades oljan sprida sig utanför hamnbassängen och ut i havet.

– Oljan har spridit sig utanför hamnbassängen och ut i havet, därför har även Kustbevakningen kallats in. Det är dock svårt att säga varför den har spridit sig eller hur själva läckan uppstått, säger Emma Axelsson, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Är den farlig på något sätt?

– Den är inte skadlig för människor och miljö utan mer kladdig, det är mer obehag kan man säga.

Hur fungerar det att jobba i mörkret?

– Vi har arbetsplatsbelysning på våra fordon så de ska nog se till att det finns nog med belysning.

Arbetet kommer fortsätta under natten

Räddningstjänsten arbetar med att lägga ut nya länsar som ska begränsa spridningen så att man får kontroll över oljan. Men spridningen är så pass omfattande så att det kan ta fram tills någon gång under morgondagen innan situationen är helt under kontroll.

– Vi sätter ut länsar, och det kommer ta ett par timmar. Sen så kommer det här behöva underhållas, så arbetet kommer nog fortsätta under natten och en bit in på morgonen, säger Emma Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.