Foto: TT/SMHI

Omfattande blixtoväder över Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen har ett omfattande blixtoväder dragit in över Uppland, och speciellt Norduppland. Enligt SMHI rör det sig om upp emot 50 så kallade urladdningar.

Blixtarna startade vid 07-snåret och nådde sin kulmen vid 07.15-tiden. Sammanlagt 50 urladdningar registrerades i Uppland på kort tid – med extra mycket omfattning i Norduppland.

Vid 07.15-07.30 tiden registrerades omkring 30 blixturladdningar i Tierpsområdet.

– Över ett stort område kan man komma upp i sådana nivåer som 50, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Ovädret drar öster ut

Enligt SMHI har ovädret ännu inte helt blåst över.

– Vi registrerar fortfarande några nu.

Även i Centraluppland och Syduppland slog blixtar ner kring 07-tiden. Dock i betydligt mindre omfattning än vid Tierp och Östhammar.

Ovädret är nu på väg ut över Östersjön i östlig riktning.

– Vi har inte gått ut med någon varning. Då måste vi upp i andra nivåer.

Blixt och åska

Av olika anledningar kan luft börja röra sig uppåt i atmosfären och är det tillräcklig kallt på höjd finns chansen till åska. De viktiga ingredienserna är uppåtvindar, molndroppar och ispartiklar.

Inuti ett åskmoln är det både kraftiga upp som nedvindar. Molndroppar och ispartiklar far hej vilt, upp och ner genom molnet stöter ihop, bildar större klumpar och slås isär. Molnet laddas likt ett batteri genom att negativa laddningar av någon anledning fastnar på de stora tyngre dropparna i botten av molnet medan de positiva följer med de mindre ispartiklarna till molnets topp.

Efter ett tag drar sig den stora mängd negativ laddning i molnets botten till sig positiv laddning på marken under molnet. När spänningen mellan mark och molnbas blir tillräckligt stor sker blixturladdningen. Men de flesta urladdningarna sker inom molnet självt eller mellan andra moln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.