Östhammarsborna svarar på vad de tycker om att behöva ha jodtabletter hemma. Foto: SVT/TT

Området kring Forsmark ska bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Området kring Forsmarks kärnkraftverk behöver bli säkrare. Det tycker regeringen, som föreslagit att den så kallade beredskapszonen utökas med 10 kilometer.

I dag är beredskapszonen 12-15 kilometer i en radie ut från kärnkraftverket. Men enligt det nya förslaget behöver zonen bli större. Det betyder att många fler hushåll än i dag kommer att få en nödradio och jodtabletter hemma, att använda vid en eventuell olyckshändelse.

Anledningen är bland annat nya direktiv om beredskapen kring kärnkraftsverk.

– De gamla är föråldrade. En annan anledning är att vi vill lära av erfarenheterna från kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, säger Jan Johansson, specialist på Strålskyddsmyndigheten.

I Fukushima var det inte brist på jodtabletter, som används för att motverka att radioaktiva ämnen når kroppen. Däremot hade de inte delats ut i förväg och kom därför inte till användning.

– Att vi nu föreslår en beredskapszon på 25 kilometer bygger på prognoser över hur radioaktiva ämnen kan spridas vid kärnkraftsolyckor, säger Jan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.