Knivstas nya höghus i centrum upprör en del Knivstabor. Men kommunalrådet tycker att bygget är ett bra tillskott. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT

12-våningshuset delar Knivsta: ”Det är fult”

Uppdaterad
Publicerad

I Knivsta centrum pågår bygget av Sågverket, tre flerbostadshus varav ett är tolv våningar högt. Och det är bland annat höjden på bygget som upprör.

– Jag tycker att det är fult. De bygger för mycket, säger Knivstabon Robert Andersson.

Kommunens plan är att förnya Knivstas stadskärna, men inte alla är helt nöjda med det. 500 personer har skrivit under en överklagan mot byggets detaljplan då de anser att tolv våningar är för högt i kontrast med Knivstas övriga stadsmiljö.

Men det finns också de som ser fördelar med planerna.

– Blir det någon slags uteplats med serveringar, så att det blir lite mer en stadskärna, då tycker jag att det är okej. Sen tycker jag husen är lite för höga, men det är inte så mycket att göra åt just nu, säger Cim Thüring, Knivstabo.

”Såg ganska förfärligt ut”

Klas Bergström, kommunstyrelsens ordförande, anser att det är rätt att satsa på stadskärnan i Knivsta. När han flyttade till Knivsta var området ett nedgånget sågverk som hade gått i konkurs.

– Om man ska titta på området, ska man veta att det såg ganska förfärligt ut i området kring stationen i centrala Knivsta, säger han.

Sågverkstorget

  • Kommunens detaljplan klubbades 2016.
  • Det var Rosendals Fastigheter som gjorde den första planen, men då var det tänkt att det skulle vara bostadsrätter. Nu har företaget Amasten köpt projektet, och ska bygga hyresrätter istället.
  • Detaljplanen har överklagats flera gånger, vilket lett till att byggstarten försenades till 2020.
  • I byggnaden planeras öppna ett apotek, gym, skönhetssalonger och en restaurang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.