Den lokala jordgubbsskörden är försenad på grund av de kalla nätterna i både april och maj. Foto: TT

Ont om lokala gubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Tillhör du dem som absolut ska ha lokala jordgubbar på midsommarbordet? Då finns det en risk att du blir besviken.

Tillgången på närodlade jordgubbar ser nämligen ganska skral ut – den kalla våren har gått hårt åt många plantor och skörden är försenad.

Med knappt två veckor kvar till midsommar blir den närmsta tiden avgörande för hur det blir med de lokala gubbarna.

– Jag tror inte vi kommer få fram något till midsommar, som det känns nu är det mycket tveksamt. Blir det väldigt varmt nu så kan det driva på, men det blir inga stora mängder i så fall, säger Gustaf Olsson, ägare till Fredrikslunds gård, en mil söder om Uppsala.

Inte bara dåligt

Han kan bara minnas att det hänt tre-fyra gånger under de senaste 30 åren att det varit brist på jordgubbar till midsommar. Men det är inte bara dåligt att bären låter vänta på sig.

– Plantorna mår faktiskt bättre av att det går lite långsamt. Men samtidigt är jag rädd för att de tagit skada av de kalla nätterna som var i maj. Det är svårt att säga säkert nu, men är plantorna skadade så bli bären mindre, säger Gustaf Olsson.

Även Backa jordgubbsodling utanför Heby har svårt att få fram bär till midsommar.

– Det är en del kart på gång, men det krävs mycket värme för att vi ska få fram någon större mängd, säger ägaren Stefan Kallin.

Osäkert till midsommar

Fredrik Hörenius på Ulvagubben, nordväst om Uppsala, har redan fått fram en del jordgubbar till butikerna. Men är lika osäker som sina odlarkolleger på hur det blir till midsommar.

– Vi har ju tunnlar, som tält kan man säga, som vi sätter över jordgubbsplantorna så att de ska klara kyla bättre. Så nog blir det jordgubbar till midsommar, men vi brukar ha mer än så här. Utanför tunnlarna, på friland, blir det knappast någonting att tala om än på ett tag.

Om inte vädret överraskar.

– Kommande vecka blir viktig, men det ser inte så muntert ut – det ska inte bli särskilt varmt tyvärr, säger Fredrik Hörenius.

Jordgubbar

Jordgubbar är det populäraste bäret att äta i Sverige och står för cirka 65 procent av den totala bärkonsumtionen. Varje år skördas omkring 15 miljoner kilo jordgubbar i Sverige. Den största andelen av jordgubbarna odlas i Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och på Öland.

Jordgubbar innehåller mycket fibrer, gott om B-vitaminet folat, C-vitaminer, järn och antioxidanter.

Enligt Bärfrämjandet ska de förvaras kallt och osnoppade, med den så kallade ”flugan” kvar, bara sköljas om det är jord på dem och ätas när de är rumstempererade.

Källa: Livsmedelsverket och Bärfrämjandet

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.