Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ormsaneraren Thomas Thunmark arbete har bara börjat. Foto: Märta Gross HulthVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ormen inringad – fastighet i Uppsala utrymd

Uppdaterad
Publicerad

Den orm som jagas i Uppsala tros finnas kvar i lokalerna där den först upptäcktes. Det säger ormsaneraren Thomas Thunmark som ansvarar för att fånga in den.

– Risken att den stuckit ut från lokalen är liten, säger Thomas Thunmark.

Det var när företaget skulle öppna ett paket från Kina som den ovälkomna passageraren smet ut ur försändelsen. Det hela kom som en överraskning för mottagaren som inte hade beställt någon reptil.

”Ormen rasade ut”

– Paketet har varit förslutet hela vägen från Kina. Det har inte blivit ompackat här i Sverige så det är uteslutet att det är en svensk orm. Den rasade ut när de öppnade paketet, säger Thomas Thunmark.

Miljöförvaltningen vid Uppsala kommun har kopplats in i ärendet, och även länsstyrelsen har informerats. Ormen har varit på rymmen sedan i onsdags förra veckan, men inte synts till sedan dess. Däremot ska personalen ha hört ormen väsa i fredags.

– Det betyder att den känner sig hotad.

Kan vara kobra

Det är i nuläget oklart om det rör sig om en farlig orm, det man vet är att den är svart.

– Det kan röra sig om en ofarlig orm, en motsvarighet till den svenska snoken, men jag arbetar utifrån att det är en kinesisk kobra, som är en giftig art.

Enligt Thomas Thunmark har lokalerna utrymts, och under dagen ska han montera kameror och annat specialmaterial för att försöka fånga in ormen.

– Jag kommer sätta upp kameror och utrustning under dagen, bland annat en klistermatta. Så om ormen rör sig över den så fastnar den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer