Ett urval av hörapparater. Foto: TT

Riksförbundet: Varning för farliga hörapparater

Uppdaterad
Publicerad

Vilket företag som helst får sälja hörapparater. Men för att få den att fungera väl krävs hjälp från expertis, anser Hörselskadades riksförbund, som vill se en skärpning av patientsäkerhetslagen.

Endast legitimerade audionomer bör få pröva ut hörapparater, anser Hörselskadades riksförbund (HRF).

– Grundproblemet är att all typ av forskning visar att får man bara en pryl och sätter in den i örat så blir aldrig hörselsituationen riktigt bra, säger organisationens förbundsordförande Mattias Lundekvam, som själv har en hörselnedsättning.

Det är i dag tillåtet för vilka företag som helst att sälja hörapparater i Sverige. Att de just marknadsförs som ”hörapparater” när de är hörselförstärkare är ett stort problem, enligt HRF.

– Många av dem som finns på marknaden är rent av hörselskadliga, vissa förstärker upp till 140 decibel vilket gör att de är rent farliga, säger Mattias Lundekvam.

Vill ändra lagen

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade nyligen att den godkänner marknadsföring av en ny typ av enklare hörapparat, som användaren själv programmerar och ställer in. Detta utan att ha kontakt med hörselvården och utan utprovning av audionom eller annan medicinsk personal.

De som behöver hörapparat behöver också vägledning om hörselstrategier, kommunikationshjälpmedel, tillgänglighet och arbetsplatsanpassning, enligt Mattias Lundekvam.

– Det viktigaste för en bra anpassning är att det är en audionom involverad i processen.

HRF vill därför att patientsäkerhetslagen skärps så att endast audionomer eller utbildad personal får prova ut hörapparater. Det skulle också höja audionomers ställning, enligt organisationen.

Ungefär 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning som påverkar deras vardag. Av dem har cirka 500 000 personer hörapparater, men ytterligare omkring 250 000–400 000 skulle behöva hörapparater och annan hörselrehabilitering.

Källa: Hörselskadades riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer