Lisa Sannervik är presstalesperson på Uppsalapolisen. Foto: SVT

Oroligheterna kan ha startat efter narkotikatillslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter den gångna veckans oroligheter i Gottsunda och Valsätra väljer polisen nu att sätta in extra resurser i området. Både proaktivt och reaktivt.

En teori som polisen har är att oroligheterna som nu under den gångna veckan uppkommit kan ha föranletts av en insats i området.

– Det är än så länge bara spekulationer, men vi kan konstatera att vi gjorde tillslag i området i mitten av förra veckan, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Vid insatsen ska gripanden ha gjorts, samt beslag av bland annat narkotika.

– Det är så klart svårt att veta exakt vad som är grunden till sådant som hänt nu, men vi kan inte utesluta att det har med insatsen att göra.

LÄS MER: Stenkastning mot bussar i Gottsunda

LÄS MER: Ny stenkastning mot polisen

LÄS MER: Räddningstjänsten angreps vid brand

Oroligheter

Den gångna veckan har delar av områdena Gottsunda och Valsätra påverkats av oroligheter. Bland annat har bilar satts i brand och stenkastning har skett – mot både bussar, polis, räddningspersonal och media.

LÄS MER: Fotograf attackerad – skulle bevaka bilbrand

LÄS MER: Journalistförbundet – Oacceptabelt

Från polisens sida ser man allvarligt på det som nu inträffat.

– Ja, främst på grund av att det drabbar de boende i Gottsunda. Vi arbetar hårt dagligen för att skydda och finnas till för de som inte begår brott.

Enligt polisen rör det sig troligtvis om en mindre grupp individer som begår brotten.

– Vi kan självklart inte vara 100 procent säkra, men de teorier vi arbetar utifrån är att det rör sig om en mindre grupp individer.

Svårt att gripa någon

Varför är det så svårt att gripa någon för det som sker?

– Det är svårt för oss att vara på plats exakt när det händer och då är det svårt att göra några gripanden. Vi får en del tips och uppgifter, men i stort har vi ganska lite att gå på när det kommer till det som hänt.

Hur arbetar ni framåt nu?

– Vi fokuserar på ytterligare samarbeten, samtal och kommunikation med socialtjänsten, skolan, civilsamhället, bussbolagen och bostadsbolagen på plats. De delarna är jätteviktiga för oss i arbetet med detta.

Mer synlighet i områdena

– Sen kommer vi också försöka vara mer synliga på plats, de som håller på med detta vill ju inte att vi ska vara på plats – men det kommer de inte lyckas med, säger Lisa Sannervik.

Rör det sig om dagtid eller kvällstid?

– Ja, samverkansarbetet som hela tiden pågår är ju dagtid. Vi ser till att prata med människor, människor boende i områdena för att vis att vi stödjer dem. Sen så finns det så klart också ett långsiktigt arbete med områdena också då Gottsunda är ett ”särskild utsatt område” – och därmed prioriterat. Det arbetet sker dagligen, hela tiden.

Polisens blotta existens kan i vissa fall vara provocerande. Är det något man tar hänsyn till?

– Nej, det är det inte.

LÄS MER: Väktare ska stävja bussattacker

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet