Hör kårordföranden Anna Ivert berätta om hur man har coronaanpassat årets firande för att undvika smitta. Foto: Ellen Pan

Oro för smittspridning under studenternas nollning

Uppdaterad
Publicerad

För bara några dagar sedan kunde SVT rapportera om att nollningen vid Linnéuniversitetet stoppats efter larm om coronasmitta. Nu har det traditionella firandet inletts i Uppsala.

– Jag tror att det är jättesvårt att följa rekommendationerna, så det är klart att vi är oroliga, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig på regionen.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, betonar dock att regionen inte sett några oroande tecken i epidemikurvorna för 20–29-åringar än så länge.

– Det är såklart en ökad risk, men vi har ett mycket gott samarbete med kårer, nationer och universitet. De är väl förberedda och motiverade att göra vad de kan, skriver hon i ett mejl till SVT.

Coronaviruset i Uppsala

Inte orolig

Anna Ivert, ordförande på Uppsala teknolog- och naturvetarkår, är med och arrangerar mottagandet av höstens nya studenter. Hon är inte orolig för att aktiviteterna ska behöva stoppas.

– Skulle det ske något så har vi god kontakt med smittskyddsläkarna vid universitetet, säger hon.

Hör Mats Martinell på regionen berätta om sin oro i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet