Ridskolechefen Gabriella Pernler ser många utmaningar för UPK. Foto: Gabriella Pernler

Orosmolnen hopar sig över UPK

Publicerad

Krav på att spiltor byts ut, akut ombyggnads- och renoveringsbehov för många miljoner och korta arrendeavtal.

Uppsala ponnyklubb, med verksamhet vid Lindbacken strax öster om Uppsala, saknar inte utmaningar i verksamheten.

– Vi känner oss klämda och det börjar bli lite bråttom, säger Gabriella Pernler, ridskolechef vid Uppsala ponnyklubb.

Nyligen skrev hon ett brev till tjänstemän och politiker i Uppsala där hon radade upp de frågetecken som behöver rätas ut.

* Hur ska spiltorna byggas bort?

* Hur ska klubben kunna få ett längre markarrende som underlättar finansiering och långsiktighet.

* När utjämnas orättvisorna mellan kommunala och föreningsägda anläggningar fullt ut?

* När kan den 30 år gamla anläggningen renoveras och byggas ut för att matcha dagens krav?

Enda ridskolan som har spiltor kvar

Spiltorna (där hästarna står bundna) är på väg att fasas ut. Den nya djurskyddslagen som träder i kraft nästa år kommer att skynda på den processen.

– Vi är den enda ridskolan i kommunen som har spiltor kvar. Att bygga om dem till boxar skulle innebära tio hästplatser mindre. Det skulle innebära att vi var tvungna att skära ner vår verksamhet med 25 procent. Det går inte med 200 personer på kölistan.

Det blir en övergångsperiod när det gäller spiltorna, och att ombyggnationen kräver stora investeringar är regeringen medveten om. I dag beräknas det finnas ungefär 4 000 ridskolehästar som står i spiltor.

Boxombyggnaden är inte den enda frågan som väntar på en lösning. UPK-anläggningen är omodern. Det finns till exempel inte tillräckliga personalutrymmen och omklädningsrum. Dessutom skulle det behövas ett nytt ridhus. Uppskattningsvis skulle det kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor.

”Vi sitter fast”

Nu vill klubben ha ett långt markarrende, en ännu jämnare bidragsfördelning och en finansiell lösning som möjliggör en utbyggnad.

– Vi sitter fast. Svårt att komma vidare utan att vi får stöd och hjälp. Vi trivs bra på vår anläggning. Ungefär 200 står i kö. Stort intresse. 

– Jag hoppas att vi kan hitta en lösning så att vi  kan vara kvar i 30 år till, säger Gabriella Pernler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.