Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag har varit mycket ledsen. Det här var min stolthet”, säger Lisbeth Perssons om sin trädgård som har grävts upp. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Villatomter saneras från gifter – hennes trädgård är borta

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla sågen i Östhammar släppte ut giftiga dioxiner. När sågen revs byggde man villor på platsen. Nu ska gifterna bort.

Sju villatomter och ett kommunalt område för sjösättning av båtar saneras nu från giftiga dioxiner. Runt 1 600 kubikmeter grävs upp och forslas bort till deponier. På platsen låg en gång i tiden Östhammarssågen. Den brändes ner 1973 och nya villor byggdes på platsen.

– Man impregnerade virke på den här platsen, säger Lasse Karlsson, gatuchef på Östhammars kommun.

Foto: Okänd

Dioxin hot mot hälsan

Det finns gott om giftiga områden i Uppland och Östhammarssågen hör till de högst prioriterade.

– Det finns misstankar att dioxin kan ge cancer och påverka vår reproduktionsförmåga, säger Ida Lindén, enhetschef på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen. Det mesta av dioxinerna ligger ganska djupt men vid till exempel grävarbeten kan det utgöra en risk för människor.

Tomten uppgrävd

Familjen Persson i Östhammar har fått stora delar av sin trädgård uppgrävd.

– Jag har varit mycket ledsen. Det här var min stolthet med magnolia och buxbom, säger Lisbeth Persson.

Ingen hålls idag ansvarig för föroreningarna och saneringen, som går på 14 miljoner kronor, bekostas av Naturvårdsverket. Villatomterna ska återställas.

Se och hör Lisbeth Persson berätta i klippet ovan.

Här hittar du de förorenade platserna

Visa

SVT Pejl sammanställde 2013 information från landets länsstyrelser om förorenade platser runt om i landet.

I den här interaktiva kartan kan du klicka dig fram och se hur många potentiellt förorenade platser det finns där du bor.

Sammanlagt finns över 80 000 objekt som länsstyrelserna har identifierat som platser där det kan finnas föroreningar på grund av gamla verksamheter och företag. Det kan vara allt från gamla gruvor och kemtvättar till sågverk och glasbruk.

I kartan finns närmare 1 000 objekt i landet, varav 67 i Uppsala län, som har klassats som Mycket stor risk. Det är den högsta riskklassen, vilket innebär att risken för att det finns föroreningar som kan skada människa eller miljö är mycket stor.

Fotnot: Eftersom kartan sammanställdes 2013 kan det förekomma avvikelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer