Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malin Hübinette är beredskaps- och säkerhetssamordnare i Östhammars kommun. Hör henne förklara varför hon anser att det är svårt att dimensionera för plötsliga skyfall. Foto: Privat, Märta Gross Hulth/SVT

Östhammars kommun tagen på sängen när skyfallet kom

Publicerad

Den 10 augusti drabbades Öregrund av ett skyfall som orsakade vattenskador på ett 50-tal villor. Kommunen försöker planera förebyggande, men menar också att det är svårt att dimensionera för sådana mängder vatten.

Det var inte bara villägare, utan även Östhammars kommun blev tagna på sängen när det plötsliga skyfallet drabbade Öregrund för en dryg månad sedan.

Kommunen hjälpte till så gott de kunde, menar Malin Hübinette som är beredskaps- och säkerhetssamordnare i Östhammar. Men hon betonar också att ett stort ansvar ligger hos fastighetsägarna själva.

– Kommunen har ansvar för våra fastigheter och mark där vi har hårdgjort ytor där vi har ansvar för att se till att leda bort vatten så att det inte skadar andra fastigheter, säger hon.

I videon ovan kan du bland annat höra hur kommunen planerar i förebyggande syfte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer