Kylan kan sätta fart på smittspridningen. Foto: TT

Kylan kan få smittspridningen att öka igen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en ovanligt kall inledning på februari i stora delar av Mellansverige och kylan väntas hålla i sig. Något som kan få effekt på coronavirusets spridning, menar Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Luftvägsvirus har ju bäst säsong på vinterhalvåret, säger han.

Anledningen till att virus trivs bra i kallare klimat är troligtvis för att det blir torrare luft inomhus, menar Johan Nöjd.

– Viruset svävar längre i luften om det är torrt. Det smittar lättare inomhus än utomhus, och är det kallt så tenderar ju folk att vara inne i större utsträckning, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Trenden: Ny våg när kylan kommer tillbaka

Ett annat tecken på att det kalla vädret kan påverka smittkurvan är de tidigare trender som man har sett.

– Vi ser att det var mycket förra vintern, snällt i somras och sen har varvat upp igen under senhösten när det blivit kallare igen, säger Nöjd.

Han hoppas dock att vinterkylan inte kommer ha allt för stor negativ effekt på smittspridningen, om folk samtidigt fortsätter följa restriktionerna ordentligt.

Klippet: Hör smittskyddsläkaren berätta mer om hur viruset reagerar på kyla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet