Li Bennich-Björkman statsvetare Uppsala universitet Foto: Uppsala universitet

Experten: Oväntade valresultat – en signal om missnöje

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit en oväntad valutgång i flera av länets kommuner. En anledning till detta, tror statsvetaren Li Bennich-Björkman, kan vara missnöje bland invånarna.

Blocköverskridande samarbete är ingenting ovanligt på kommunnivå. Det blir därför generellt inte en lika dramatisk process när partierna ska enas om att arbeta tillsammans, menar Li Bennich-Björkman.

– Det har att göra med att de frågor man hanterar på kommunnivå är ganska praktiska. Det handlar om att genomföra saker och ting. Man kommer nära realiteten så att säga, medan på riksplanet är det en mer övergripande inriktning som dras upp, hon.

Först om några veckor tror Li Bennich-Björkman att väljarna får reda på vilka koalitioner som kommer bildas och på vilket sätt i de olika kommunerna.

Oväntad valutgång – missnöje bland invånare

Att valutgången blivit oväntad i flera av länets kommuner, tror Li Bennich-Björkman, har att göra med ett missnöje bland invånarna.

– Man vill markera mot sittande majoriteter att det här är vi inte nöjda med. Val är både framåtblickande och bakåtblickande. Bakåtblickandet är väldigt viktigt i en demokrati, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer