Övergivna sommarkatter – fler än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Till Uppsala Katthem kommer det dagligen in ett stort antal samtal och mejl från folk som hittat övergivna katter runt om i länet.

De flesta larmrapporter handlar om övergivna katter som har hittats i ytterområden i Uppsala eller ute på landsbygden. Just nu har man svårt att hitta plats åt alla katter som behöver tas om hand men försöker ändå ta emot de mest akuta fallen. Men många måste lämnas åt sitt öde.

– Vi tror alltid att värre än så här kan det inte bli men i år är det rena katastrofen. Igår hade jag tio samtal om katter som behövdes tas om hand. Vi har till exempel en hankatt som har hittats i Örsundsbro, en katt hittad i Gottsunda med en avbruten svans. En mamma med fyra kattungar hittad i Östervåla. Sedan har vi katter på gång i Knivsta, Jumkil, och Venngarn, säger ordförande på Uppsala Katthem Sibylle Zetterberg.

Uppsala Katthem som drivs av föreningen Samvetet kan ta hand om cirka 120 katter. På katthemmet finns idag plats för 20 katter och resten är utplacerade i jourhem.

Svälter ihjäl

Katter som lämnas ensamma vid sommarstugan när ägarna åker hem dör ofta av svält när kylan kommer.

– Katten har ju det som sin bostad och vet inget annat. Den sitter kvar där och väntar och väntar, blir svagare och svagare. Sedan kommer kylan och har den inte dött innan så tar det knäcken på dem då. Ibland får vi in dem alldeles för sent och då kan vi inte klara dem för att de för undernärda när de kommer in, säger Sibylle Zetterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer