Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Omfattande översvämningar som inte är normala” – länsstyrelsen om situationen i nordvästra Uppland Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Översvämningen runt Tämnaren – så mycket mark ligger under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga regn begravde stora delar runt sjön Tämnaren med ”onormalt” mycket vatten i höstas. Översvämningen märks fortfarande och det dröjer innan vattnet har runnit undan.

– Det är omfattande skador, säger Michael Persson vid länsstyrelsen.

Heby drabbades hårt av de kraftiga regnen förra hösten. Flera fick sina hem översvämmade, ett reningsverk havererade och Tegelvallen låg helt under vatten.

Även sjön Tämnaren i nordvästra Uppland, som normalt sett brukar svämma över, drabbades hårt.

– Vi har uppgifter om att de kan vara den kraftigaste översvämningen på 80 år men det är inget vi kan verifiera, säger Michael Persson, chef för landsbygdsavdelningen vid länsstyrelsen.

Högsta vattennivån sedan 1979

Det som dock står klart är att vattennivån är den högsta sedan 1979 enligt Uppsala Vattens mätningar. Det i sin tur har förstört jordbruket för många i området. Bland annat för Albin Hidén som förlorade drygt 400 ton vete förra året.

– Det är mycket mark som ligger under vatten och det är omfattande skador, säger Michael Persson.

*En hektar är 10 000 kvadratmeter. En fotbollsplan är drygt 0,7 hektar.

Upplands största sjö

För 5000 år sedan var Tämnaren inte en sjö utan en del av en havsvik. Men under de nästkommande 500 åren steg landskapet så mycket att sjön bildades. Sedan dess är Tämnaren Upplands största sjö.

Sjön har länge varit översvämningsdrabbad och det finns uppgifter om att bönder redan på 1600-talet beklagade sig över att vattnet förstörde jordbruksmark.

Källa: Tämnarens Vattenråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.