Pojke satte plastbit i halsen hos tandläkare – blev förd till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En pojke satte en plastdel i halsen när han besökte Folktandvården i Enköping och fick efter det uppsöka sjukhus. Nu anmäls incidenten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var i samband med att tandläkaren skulle använda en salivsug som en avtagbar topp lossnade från verktyget och gjorde att pojken satte i halsen. Tandläkaren ska ha blivit orolig och dunkade patienten i ryggen utan att få ut plastdelen. Verksamhetschefen inkallades till rummet och patienten fick åka till akutmottagningen på Enköpings lasarett och därefter Akademiska sjukhuset i Uppsala där en undersökning av lungor och luftrör genomfördes.

”Inget främmande föremål kunde hittas i patienten andningsvägar/lungor. Patienten fick därefter åka hem och mår idag bra”, skriver IVO i anmälan.

Anledningen till incidenten ska ha varit den fuktiga miljön i munnen i kombination med att patienten var sederad (en annan term för lugnande) och tandvårdsrädd där det sistnämnda bidrog till att han inte låg stilla under behandlingen.

Uppmanas plocka bort verktyget

Verktyget används för att hålla munnen torr och plastdelen som lossnade ska vara cirka 8 gånger 15 millimeter. Chefstandläkaren har nu uppmanat alla kliniker i regionen att plocka bort det aktuella verktyget samt att personal ska repetera hjärt-och-lungräddning.

En anmälan till Läkemedelsverket har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.