Patrik Sandell har tillverkat över 300 Guldbaggar. Foto: SVT

Patrik Sandell skapar Guldbaggarna

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2018 pågick förberedelserna inför 2019 års Guldbaggegala. Plåtslagaren Patrik Sandell skapar varje år priserna inför filmgalan och i verkstaden arbetar han för fullt.

Utanför Örsundsbro har han sedan 2004 tillverkat priserna som lämnas över till vinnarna under filmgalan. De drygt ett kilo tunga guldbaggarna kräver noggrant arbete och inför varje år skapar Patrik Sandell ungefär 25 baggar av koppar. Han trivs bra med jobbet och det här är ett av alla de uppdrag han arbetar med under året.

– Det är jättekul, speciellt när det är den här årstiden då det inte är roligt att vara ute och jobba. Det är ett jättebra vinterarbete tycker jag, säger Patrik Sandell.

Totalt har han hamrat fram över 300 baggar i sin verkstad. En verkstad som han är tredje generationen i släkten att arbeta med plåtslageri i. Han är just nu halvvägs igenom det tidskrävande arbetet med nästa års priser.

– Det rör sig om 17 till 18 timmar per bagge. Bara det att tillverka en fot och antennerna som sitter på ögonen – det tar rätt lång tid, säger han.

Två av de Guldbaggar som Patrik Sandell har tillverkat. Foto: SVT

Guldbaggegalan arrangeras varje år av Filminstitutet för att hylla insatser inom svensk film. Det var en bekant till Patrik Sandell som fick honom att pröva på att sätta ihop priset.

– Han som hade tillverkat dem tidigare fick kopparallergi och kunde inte fortsätta. Då gjorde jag en bagge och den var godkänd, säger han.

Trots att Patrik Sandell blir inbjuden till Guldbaggegalan varje år har han bara gått en gång.

Spelar det någon roll för dig vem som får ta emot Guldbaggen?

– Nej, det har ingen betydelse faktiskt. Men det var roligt när Gösta Ekman fick sin hedersguldbagge. Det var en av mina favoritskådisar. Så det var skojigt, säger Patrik Sandell.

Guldbaggen

Sedan 1964 har Guldbaggen delats ut av Svenska Filminstitutet. Konstnären Karl Axel Pehrson har formgivit den och under åren har ungefär 550 Guldbaggar delats ut.

Källa: Guldbaggen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.