Arkivbild från Malmö Foto: SVT

Pegida i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerar den islamkritiska organisationen Pegida för första gången i Uppsala. Polisen rustar nu för en stor motdemonstration.

Klockan 15 under lördagen kommer den islamkritiska organisationen Pegida att demonstrera på Forumtorget i Uppsala. Under fredagen hade 11 stycken visat intresse för manifestationen på Facebook.

Tidigare möten som hållits av organisationen har dragit massiva motdemonstrationer och så väntas det även bli i Uppsala. Bland annat anordnar den lokala föreningen Uppsalabor Mot Rasism tillsammans med det antirasistiska nätverket No Pegida en demonstration på Forumtorget kockan 14.30, det vill säga en halvtimme innan Pegidas möte.

Polisen rustar

På polisen i Uppsala förbereder man nu inför morgondagens demonstration, men man vill inte berätta alltför detaljerat om polisinsatsen.

– Vi håller på att planera just nu, och jag kan inte berätta exakt om hur polisinsatsen kommer att se ut, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Men Uppsalapolisen kommer att få förstärkning under demonstrationerna.

– Vi kommer att ha ett antal poliser på plats, och vi kommer att få förstärkning från Västmanland och Gävleborg, säger Lisa Sannervik.

Grundades i Dresden

Pegida är en tysk protestorganisation som bildades i Dresden hösten 2014. Gruppen protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden, och demonstrerar frekvent i olika tyska städer.

Pegida har tidigare demonstrerat bland annat i Malmö och Linköping och har då mötts av stora motdemonstrationer.

I Malmö protesterade ungefär 5000 människor mot Pegida, i Linköping cirka 400. Även i Uppsala väntas en motdemonstration, där arrangören räknar med över 700 deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.