En skylt meddelar att något är skyddsobjekt enligt skyddslagen. I detta fall Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Person omhändertagen efter intrång på skyddsobjekt i Bålsta

Uppdaterad
Publicerad

En person omhändertogs under söndagen efter att ha tagit sig in på ett skyddsobjekt i Bålsta, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Personen omhändertogs vid 11-tiden på söndagsförmiddagen. Hen saknade ID-handlingar, och överlämnades av Försvarsmakten till polis som nu utreder ärendet.

– Skyddsobjekten existerar för att ingen obehörig ska kunna kartlägga hur vårt försvar är uppbyggt. Det utländska underrättelsehotet mot Sverige är numera en del av normalbilden och bedrivs dagligen året runt, säger överste Åke Norling, Försvarsmaktens vakthavande operationsledare i pressmeddelandet.

Det är andra gången på kort tid som en person har tagits om hand efter att obehörigt ha vistats på ett skyddsobjekt. Två utländska män sitter i nuläget häktade efter att ha försökt göra intrång på örlogsbasen Muskö i början av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.