Plåtburkens perforerade precision prisas

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitets amfiteater i Engelska parken prisas med arkitektpris. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delades ut under evenemanget Plåt18.

Uppsala universitet har prisats med ett arkitektpris. Eller rättare sagt en av universitets byggnader har prisats. Humanistiska teatern i Engelska parken.

Juryn prisade teatern med ”Plåtpriset” för ”en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck med ett framåtlutat och transparant yttre, tillåts visionens om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut”.

”Plåt18”

Priset delades ut på arkitektevenemanget Plå18 i Malmö tidigare i slutet av förra veckan.

Juryns motivering lyder vidare: ”metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av materialet. Det ger byggnaden ett självständigt och teatraliskt uttryck, både i förhållande till sin omgivning och för sig själv. De genomtänkta historiska kopplingarna till staden och den digitala öppenhet mot världen, fulländar byggnaden som en ny samlingspunkt och symbol för humanistisk nyfikenhet.”

Kritiserad byggnad

Amfiteatern invigdes 2017 och fyller 137 personer. I byggnaden inhyses en amfiteater, där undervisning och seminarier kan hållas. Byggnaden är byggd så att inga mikrofoner ska behöva användas för att resonera ljudet till varje åhörare. I byggnaden finns också en 32 kvadratmeter stor led-skärm.

Fasaden är gjord av perforerad och lackerad, bronsfärgad aluminium.

Bygget har kostade omkring 125 miljoner kronor, men kritiserades redan före byggstart av Humanisternas studentkår som menade att pengarna borde lagts på ytterligare studieplatser istället. Bygget blev i slutändan ändå av, och nu pryder plåthuset Engelska parken och humanisten med sina bronssfärgade framtoning.

Plåtpriset:

  • Plåtpriset delas ut under evenemanget Plåt18, i år för åttonde året i rad.
  • Evenemanget är ett arkitekturevenemang där arkitekter samlas – med inriktning på metallfasader och byggnader.
  • I år är evenemanget i Malmö.
  • Humanistiska teater var även nominerat till Årets byggen 2018.
  • Arrangörerna för PLÅT18 är Plåt & Ventföretagen, Rheinzink, Bevego, Aurubis, Heco, Plannja, Paroc, Ruukki och SSAB.

Källa: Plåt18

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.