Över tio tusen lyssnare följer varje vecka Pillerpodden som görs av Uppsalaborna Siri Strand och Emma Westas Rödin. Foto: SVT / Magnus Aronson

Podcastduo tar kamp mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Från podcast till föreställning. Podcastduon bakom Pillerpodden använder sig av sin egen kamp mot psykisk ohälsa i sin andra föreställning på ämnet.

I våras satte Siri Strand och Emma Westas Rödin upp sin första föreställning på temat psykisk ohälsa, till helgen är det dags igen. Den här gången kommer föreställningen att fokusera på hur det är att leva med psykisk ohälsa.

– Den förra handlade om att överleva psykisk ohälsa, nu handlar det om hur vi lever med skammen av att vi överlevde. Vi har fortfarande ärren kvar men såren är läkta, och hur ska vi kunna leva ett normalt liv bland andra. Vad händer när man ska gå på dejt och måste ta sin antidepp? säger Siri Strand.

Varför är det viktigt att göra en föreställning?

– Det är viktigt för att det finns mer distans i en föreställning, som besökare kan du gå på den utan att själv ha upplevt psykisk ohälsa. Vi lämnar mycket åt publiken att kunna prata om senare, antingen hemma eller på skolan, säger Siri Strand.

Ordentligt manus

Det är den andra föreställningen som duon sätter upp, men den här gången är de bättre förberedda och har spenderat de senaste fyra månaderna på att skriva manus och repetera.

Vad lärde ni er av föreställningen i våras?

– Vi har lärt oss att inte flamsa och att ha ett ordentligt manus. Men nu är det så klart en annan press och vi jobbar mycket med stresshantering. Vi har även lärt oss att repa fyra månader istället för fem veckor som vi gjorde sist, säger Siri Strand.

Hur känns det när det bara är några dagar kvar till premiär?

– Det börjar sätta sig nu efter fyra månader av repetitioner, och nu är det upp till bevis. Det känns kul att få visa mamma vad vi har hållit på med de senaste månaderna, säger Emma Westas Rödin.

– Hon får se att vi har ett jobb, hon tror inte alltid på det, avslutar Siri Strand och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer