På onsdagsmorgonen larmades polisen till Tunabergsskolan i Uppsala då en person ska ha setts med ett vapen inne på skolan. Foto: TT

Pojkar greps – bar pistol på skola i centrala Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen larmades polis till Tunabergsskolan i Uppsala då elever ska ha sett en person bära på ett vapen inne på skolan. En stund senare greps två unga pojkar med en pistol.

Det var strax efter klockan 09 på onsdagsmorgonen som ett flertal poliser kallades till skolan med anledning av ett misstänkt vapenbrott.

– En stor polisinsats sattes igång, och när vi kommer till skolan påträffar vi två minderåriga pojkar med ett vapen, säger Johan Näslund, RCL-befäl vid polisregion Mitt.

Enligt polisen var vapnet ”en pluggad pistol som inte var funktionsduglig”, alltså ett riktigt vapen som inte gick att använda.

– Oavsett om vapnet gick att använda eller inte så är det ytterst olämpligt. Både för ett tränat öga och ett otränat öga är det svårt att se om ett vapen är riktiga eller inte, och att veta om det är användbart går ju inte, säger Johan Näslund.

Pojkarna överlämnades till vårdnadshavare

Polisen grep pojkarna på plats och lämnades sedan över till vårdnadshavare eftersom att de är minderåriga.

– Vi samtalade med vårdnadshavarna och sedan fattade en åklagare beslut om att pojkarna skulle överlämnas till dem med tanke på deras unga ålder, säger Johan Näslund.

Enligt polisen utgjorde pojkarna aldrig något hot mot personal eller elever på skolan men man ser ändå allvarligt på händelsen.

– Från det att vi fick information om händelsen tog det fem minuter innan vi hade kontroll på situationen. Pojkarna hotade aldrig någon och vi kunde prata dem tillrätta. Men som sagt, de som befann sig på skolan kan naturligtvis ha känt sig väldigt otrygga, säger Johan Näslund.

Är pojkarna elever på skolan?

– Ja, pojkarna går på skolan, säger Johan Näslund.

Rektorn: ”Ser allvarligt på händelsen”

Under dagen har Tunabergsskolans rektor skickat ut ett meddelande till vårdnadshavare till elever och personal på skolan, med anledning av det som inträffat. I meddelandet skriver rektorn bland annat att ”Självklart ser vi på skolan mycket allvarligt på denna händelse. Vi pratar med elever och personal och ger stöd och samtal där behov finns”. 

SVT Nyheter Uppsala har sökt Tunabergsskolans rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.