Uppsala kommun valde inte att omplacera pojken Foto: SVT

Våldtäktsmisstänkt elev kvar på skolan – begick ny våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun kunde ha omplacerat den 16-åring som misstänktes för våldtäkt men valde att inte göra det. I stället smet han tillbaka in på skolan – och våldtog igen.
– Skolan har agerat helt korrekt, säger grundskolechefen Ingela Hamlin.

Tingsrätten i Uppsala dömde förra tisdagen den 16-årige pojken för två fall av våldtäkt mot barn på en skola i Uppsala. Pojken dömdes av tingsrätten till fyra månaders sluten ungdomsvård och 16-åringen ska även betala 230.000 kronor i skadestånd. Pojken nekade till anklagelserna under hela rättegången och kommer tillsammans med sin advokat Anders Wallin att överklaga domen.

Läs mer: 16-åring döms för våldtäkt mot barn

Pojken omplacerades inte

I januari 2016 anmäldes 16-åringen för den första våldtäkten. Han fick då tillträdesförbud från skolan under lektionstid, istället fick pojken undervisning på skolan utanför lektionstid.

Men trots att han hade tillträdesförbud kunde pojken begå den andra våldtäkten på samma skola i oktober 2016. Enligt Skolverket kan en grundskola omplacera elever, men Uppsala kommun valde inte att göra det.

– Det som krävs är att det antingen skulle betyda eller medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för huvudmannen, eller när det är nödvändig med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero, säger Sofia Kalin, jurist på Skolverket.

”Tog sig olovligen in”

Om pojken varit omplacerad, hade ni kunnat förhindra den andra våldtäkten?

– Nej, det tror jag inte. Den här eleven tog sig olovligen in på skolan vid en tid när han inte skulle varit där. Det hade även kunnat ske om han var omplacerad någon annanstans, säger Ingela Hamlin, grundskolechef på Uppsala kommun.

Läs mer: Pojkar som våldtog fick gå kvar på skola

Hur kommer det sig att ni inte upptäckte honom i tid?

– Våra skolor är stora. I Sverige har vi öppna och tillgängliga skolor. Det gör att vi inte kan upptäcka direkt när någon olovligen tar sig in till skolan, tyvärr.

Kunde ni som kommun gjort något annorlunda?

– Det är för tidigt att säga. Domen kom i förra veckan och vi måste utvärdera hela den här processen. Men skolan har agerat helt korrekt, säger Ingela Hamlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Mer i ämnet