Männen hävdar att de aldrig varit fram till bommen utan vek av upp i skogen innan den. Foto: Försvaksmakten

Polis skulle plocka svamp – stoppades på militärt område

Uppdaterad
Publicerad

En polis åtalas för att tillsammans med en annan man ha varit inne på Skogstibble skjutfält, sydväst om Uppsala, vilket är Försvarsmaktens skyddsobjekt.

En lördag i september förra året stoppades två män, varav en arbetar som polis, av militär inne på Försvarsmaktens övningsfält i Skogstibble. Vid tidpunkten ska man ha genomfört en övning med 108 rekryter på området och bedrivit lösskjutning.

Nu har de båda männen åtalats misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

I förhör har en av männen berättat att de var i skogen för att plocka svamp, att de gått in en kort bit på det avlysta området för att sedan vända tillbaka.

Nekar till brott

De ska ha vetat om att de gick in på ett militärt skyddsobjekt, men hävdar att de inte känt till att det var avlyst vid tidpunkten. Polisen nekar till brott medan den andre mannen erkänner i vart fall oaktsamt brott.

Det råder delade meningar om var inne på området som männen anträffades och huruvida de sett förbudsskyltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.