Biljakten slutade med att fordonen kolliderade. Foto: Polisen

Polisanställd döms till fängelse för vansinnesfärd genom Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

Trots att polisen under jakten genom Björklinge körde uppåt 170 km/h, nådde den inte upp till den flyende bilens hastighet. Nu döms en polisanställd till två månaders fängelse för vansinnesfärden på väg 600.

En man som arbetar på polishuset i Uppsala döms till två månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik efter en biljakt norr om Uppsala i december 2019.

En polis som körde en målad polisbil fick upp ögonen för den polisanställdes fordon strax norr om Uppsala. I höjd med Lövstalöt gick färden i uppåt 120 km/h, och polisen signalerade då med polisbilens lampor för att få stopp på bilen. Men den stannade inte, och jakten var igång.

”Fullständigt livsfarligt”

Den polisanställde gjorde farliga omkörningar i mötande körfält, både i backkrön och på fel sida om en refug. I Björklinge körde polisbilen mellan 160-170 km/h, men nådde ändå inte upp i den flyende bilens hastighet. Polismannen kallar det ”fullständigt livsfarligt” och beskriver hur han under jakten blir ”rädd” att det ska sluta i frontalkrock.

Strax norr om Björklinge kommer polisen ikapp och prejar bilen.

Får behålla jobbet

Föraren i den flyende bilen uppger att han körde ”som vanligt”, att ingen annan person ska ha varit i fara under hans färd, och att han som högst nått 110 km/h.

Tingsrätten bedömer dock polisens uppgifter som trovärdiga, och dessa stärks även delvis av vittnesuppgifter.

Den nu dömde mannen får behålla sin anställning hos Polismyndigheten, det har personalansvarsnämnden beslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.