Foto: Faksimil: Moderaterna

Polischef deltog i kampanjfilm för Moderaterna – riskerar straff

Uppdaterad
Publicerad

Den polischef från Uppsala som deltog i en kampanjfilm för Moderaterna riskerar att straffas för sitt agerande, bland annat eftersom han använd en målad polisbil i filmen.
– Min avsikt var inte att göra reklam för Moderaterna. Det hade kunnat vara vilket riksdagsparti som helst, säger Urban Olsson i en tidigare intervju med SVT Uppsala.

Det är Regionpolisledningen som menar att Urban Olsson bör få ett disciplinstraff för sitt agerande. Detta eftersom han använt sig av polisens utrustning, däribland en målad polisbil och att han medvetet åsidosatt sina arbetsuppgifter.

”Egentligen motiverar mannens agerande ett löneavdrag, men med tanke på den redan utdelade kritiken från Justitieombudsmannen (JO) bör påföljden kunna stanna vid en varning”, skriver Regionpolisledningen i en anmälan till Polisens personalansvarsnämnd.

Det var i april 2017 som gruppchefen vid områdespolisen i Uppsala Urban Olsson deltog i en kampanjfilm för Moderaterna. Hans deltagande har tidigare kritiserats av JO, för att han medverkat med polisbil och uniform samt att det inte framfick tillräckligt tydligt att han agerade som privatperson.

”Kunde varit vilket parti som helst”

I samband med att kritik riktades mot honom ställde sig Urban Olsson frågande till den. Han menade att han såg filmen som ett underlag för politiska diskussioner inom partiet.

Så här säger han i en tidigare intervju med SVT Uppsala:

– Den skulle användas vid Moderaternas partikongress och då skulle de göra liknande filmer inom fyra, fem olika områden. Och filmerna skulle kanske ligga till grund för interna diskussioner inom partiet, och kanske för det framtida partiprogrammet. Så jag ställde upp på det.

Att det handlade just om Moderaterna menar Urban Olsson inte var relevant.

– Min avsikt var inte att göra reklam för Moderaterna. Det hade kunnat vara vilket riksdagsparti som helst, för mig var det inte viktigt att det var det partiet, säger han.

Nu är det upp till personalansvarsnämnden att fatta det avgörande beslutet i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer