Foto: SVT

Polisen: Alexander Bengtsson befaras död

Publicerad

Alexander Bengtsson tros vara död efter att en kropp hittats i ett utbrunnet bilvrak söder om Ödeshög. Enligt polisen finns det ingenting som tyder på brott. Samtidigt utreds tre av 50 anmälda hot mot Uppsalapolitikern som falsklarm.

Den 24 mars larmades polis och räddningstjänst om att en bil brann på en väg söder om Ödeshög i Östergötland. När räddningstjänsten kom till platsen hittades en kropp i bilvraket.

– I nuläget finns ingenting som tyder på att det skulle kunna vara någon annan, säger Henrik Sundin, utredare vid polisen i region öst och fortsätter:

– Det finns ingenting som tyder på att brott är begånget. Helt säkra kan vi naturligtvis inte vara, men vi har fått information som gör att vi i nuläget inte misstänker något brott, säger han.

Oklara omständigheter

Omständigheterna kring det misstänkta dödsfallet är fortfarande oklara. Bilen som hittades utbränd ägs av en anhörig till Alexander Bengtsson. En bil som enligt polisen vid tidpunkten också nyttjades av Uppsalapolitikern.

Kroppen är formellt inte identifierad, men enligt Polisen i region Öst informerades Alexander Bengtssons anhöriga om de preliminära resultaten från Rättsmedicinalverket på torsdagen. En komplett identifiering av kroppen kan komma att ta ytterligare flera veckor.

Tre fall av misstänkt falsk larm

Alexander Bengtsson har tidigare uppgivit till SVT Nyheter Uppsala att han mottagit uppemot 50 hot av olika karaktär. Bland annat att han utsattes för en knivattack i sitt hem den 9 mars i år. Men idag meddelade Åklagarmyndigheten att Alexander Bengtsson den 23 mars, delgavs misstanke om brott, gällande tre fall av misstänkt falsk larm. Flera av dem ska ha varit mordhot.

– Det pågår en utredning, säger vice chefsåklagaren vid Åklagarmyndigheten Magnus Berggren och fortsätter:

– Alexander Bengtsson har uppgett att han under en lång tid mottagit hot av olika karaktär – redan innan den misstänkta knivattacken. Efter det att vi hade samlat ihop en stor volym bevismaterial efter knivattacken fanns det detaljer i tre av de anmälda hoten som pekade åt olika håll. Då valde vi att dra igång en utredning kring falsklarm i de tre fallen.

Hur menar du?

– Vissa uppgifter pekade åt ett håll. Andra åt ett annat. Det är viktigt att understryka att vi i dagsläget inte vet vilka uppgifter som var rätt eller fel, säger Magnus Berggren.

Alexander Bengtsson delgavs misstanke om brott gällande falsk larm den 23 mars. Han befaras ha omkommit den 24 mars. Vad sa han vid tillfället av delgivelsen då?

– Han nekade till brott.

Utsatts för hot

Alexander Bengtsson är moderat politiker med förtroendeuppdrag i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Han har profilerat sig som en förkämpe mot rasism och homofobi.

Så sent som för några dagar före bilbranden deltog Bengtsson i SVT:s Gomorron, och berättade om de många hot han har fått ta emot på grund av sitt politiska engagemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer