En polis beskriver hur personer i lägret kastade stekpannor, kastruller och knivar mot dem. Foto: Utryckning Uppsala

Poliser anmäler insats mot migrantläger

Uppdaterad
Publicerad

Tre poliser som var inblandade i ett tumultartat gripande i ett läger för EU-migranter i slutet av maj har anmält händelsen internt.
– Jag känner att vi hamnat i underläge, att detta börjat urarta och att det nu är ett våldsamt upplopp, skriver en av poliserna i en tillbudsanmälan.

I tre tillbudsanmälningar beskriver poliserna hur det gick till den där torsdagskvällen i maj när de skulle gripa en man i ett läger för EU-migranter. Mannen, en 26-åring, hade tidigare under dagen kört med avställda fordon.

Efter två misslyckade försök att gripa honom beslutade polisen att åka till lägret för att gripa honom där. Men situationen urartade snabbt.

En av poliserna beskriver hur de är tre poliser som trycker ned den misstänkta på motorhuven på en bil. Polisen beskriver mannen som utåtagerande, att han vevar med sina armar för att försöka skada poliserna, och att de måste kämpa med all kraft för att försöka sätta handfängsel på honom.

LÄS MER: Polisbil voltade vid utryckning

”Stark som en björn”

”Mannen är stark som en björn. Han är omöjlig att få kontroll på, och med risk för att skada kollegorna så får jag parera mina slag mot honom så att jag inte träffar dem” står det i anmälan.

Vidare beskriver samma polis hur pepparsprayen inte verkar fungera på mannen och att några av hans slag träffar poliserna. Samtidigt blir han slagen tillbaka.

”Han blir slagen med batong och vi får alla använda oss av slag med knytnävarna på midja, rygg och nacke för att försöka få kontroll på honom och kunna belägga honom med fängsel utan resultat”.

En polisbil voltade på väg till lägret. Foto: Utryckning Uppsala

”Vi har hamnat i underläge”

Det är i det här skedet som situationen snabbt eskalerar, beskriver den berörda polisen. Runt femton personer närmar sig poliserna och skriker åt dem. Polisen beskriver dem som ”mycket hotfulla” och snart börjar de kasta föremål mot poliserna.

”De kastar flera stora järnstekpannor, kastruller och även en kniv. Jag blir rädd och får ducka för att inte träffas.”

Polisen skriver vidare: ”Jag känner att vi hamnat i underläge och flera av oss larmar förtursanrop. Vi känner att detta börjat urarta och att det nu är ett våldsamt upplopp”.

I tumultet som uppstått lyckas 26-åringen återigen smita från polisen. Polisen samlar nu in uppgifter från dem som är kvar, och händelseförloppet har fångats av polisbilens kamera. En polis har troligen brutit ett finger och poliserna är både upprörda och skärrade. ”Att ingen kommer allvarligt till skada är ren tur”, skriver polisen.

Kroppskameror

De två andra poliserna ger i sina tillbudsanmälningar liknande beskrivningar av händelseförloppet, om än mindre utförligt. Även utanför lägret inträffade en dramatisk händelse då en polisbil som var på väg till lägret för att förstärka voltade.

I tillbudsrapporten konstaterar arbetsledaren att det är svårt att undvika att en liknande händelse inträffar, eftersom stundens förutsättningar snabbt kan förändras.

Samtidigt menar arbetsledaren att kroppskameror skulle kunna förbättra och till och med förhindra det våld som poliserna utsattes för. Även vikten av regelbundna utbildningar i självskydd och förstärka resurser vid liknande händelser tas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer