Under onsdagen delade polisen i region Mitt ut medborgarmedaljer får rådiga ingripanden. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Camilla höll fast blottaren – får medalj av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen delade polisen i region Mitt ut medborgarmedaljer för rådiga ingripanden under året. Fyra medaljer gick till Uppsalabor för sina insatser. Två av dem var Alvar Björk och Camilla.

– Han fick smaka på näven, säger Camilla, som fick medalj för att ha stoppat en blottare.

På plats under onsdagen fanns representanter från politiken i Uppsala men också höga representanter från polisen. Medaljerna (som är i silver) delades ut till sammanlagt sex personer. Fyra från Uppsalatrakten och två från Gävleborgstrakten.

Medaljerna kan tilldelas personer som inte är anställda vid Polismyndigheten som har visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift, eller annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

En av dem var Alvar Björk, som ingrep när en annan man attackerades oprovocerat.

– Jag gick emellan och han puttar mig och sparkar mig, säger han. Hör honom berätta mer om händelsen som ledde till att han i dag fick en medalj av polisen i klippet ovan.

Alvar Björk var en av dem som fick en silvermedalj från polisen. Foto: SVT/Adam Sjöborg

En annan från Uppsalatrakten var Camilla som tillsammans med en vän stoppade och möjliggjorde gripandet av en blottare.

– Vi håller fast honom och guidar polisen till oss, säger hon. Hör henne berätta om händelsen som ledde till att han i dag fick en medalj av polisen i klippet ovan.

Camilla fick medalj för sitt ingripande. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.