Polisen misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom den senaste tidens inbrott i länet. – Man befinner sig på en plats under några dygn, genomför de här brotten och sedan reser man vidare genom landet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

Polisen: ”Handlar om nätverk som reser runt”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län har drabbats av en serie inbrott på kort tid. På bara några timmar under onsdagskvällen kom det in åtta anmälningar.

– Det finns ett mönster i det här, det handlar om nätverk som reser runt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

Polisen misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom den senaste tidens inbrott i länet.

– Man befinner sig på en plats under några dygn, genomför de här brotten och sedan reser man vidare genom landet, säger Lisa Sannervik.

Oavsett om det är ridutrustning i till exempel en sadelkammare som själs eller om det är datorer i någons bostad så ser mönstret likadant ut.

– Allt det här ser ungefär likadant ut, om man tittar på hur mönstret för de här stölderna uppstår, säger Lisa Sannervik.

”Förekommer frekvent”

Det är inte ovanligt att brottsvågor av den här typen inträffar.

– Det förekommer ganska frekvent att vi ser att den här typen av brottserier dyker upp, vi får in många anmälningar under ett par dagar och sedan så avtar den här brottserien igen, säger Lisa Sannervik.

Är det organiserat?

– I de fall där vi har gripit personer och utifrån de mönster vi ser när vi gör tekniska undersökningar vid de de här inbrotten, så ser vi att det finns ett mönster i det här. Och som vi misstänker så handlar det om nätverk, säger Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.