Polismyndigheten är anmäld till JO efter att ha tappat bort en anmälan om misshandel. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen JO-anmäld – tappade bort anmälan om misshandel

Publicerad
En advokat har anmält Polismyndigheten i Region mitt till justitieombudsmannen, JO. Anledningen är att en polisanmälan om en kvinna som ska ha blivit misshandlad tappades bort.

Kvinnan ska ha blivit misshandlad av en närstående den 30 december förra året och uppsökt en vårdcentral där ett första polisförhör hölls.

Därefter hördes inget mer från polisen – förrän sju månader senare. Då förhördes kvinnan på nytt, men utan ett målsägandebiträde – en advokat – närvarande.

När kvinnan väl fått en advokat undersökte denna vad som hänt. Polisen uppgav då att anmälan om misshandeln tappats bort och återfunnits först i slutet av juli i år.

Advokaten är kritisk

Nu har kvinnans advokat anmält polisen till JO. Förutom den borttappade anmälan är advokaten kritisk till att ett andra förhör hölls med kvinnan utan att hon hade något juridiskt ombud närvarande.

Advokaten skriver i sin anmälan: ”Myndigheten slarvade bort en anmälan. Det är av stor vikt att detta inte sker.”

JO ska nu ta ställning till om saken ska utredas vidare eller inte.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med advokaten som inte vill kommentera ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer