Magnus Sundberg, evenemangssamordnare vid Uppsalapolisen, laddar för valborgsfirandet i Uppsala. Foto: TT/SVT

Polisen kraftsamlar inför valborg

Publicerad

Valborg i Uppsala innebär en av de största dagarna på året för Uppsalapolisen. Nu kraftsamlar man för att öka tryggheten.

– Vi har planerat för det här sedan i höstas, säger Magnus Sundberg, evenemangssamordnare vid polisen.

Polis, kommun och universitet har planerat och stämt av med varandra sedan i höstas. Nu är det upp till bevis när tusentals människor väntas inta Uppsala under valborgsmässoafton.

– Den stora utmaningen är att det är myket folk på en och samma plats. Dessutom kommer många att vara berusade och det är alltid en utmaning. Men vi siktar på att kunna genomföra det här arrangemanget så tryggt och säkert för alla som vi kan, säger Magnus Sundberg, evenemangssamordnare vid Uppsalapolisen.

Sista april 2017

Gör ni några extra åtgärder jämfört med tidigare år?

– Vi försvårar framkomligheten för fordon ytterligare. Framförallt vid Ekonomikumparken och framför Carolina Rediviva under mösspåttagningen.

Se mer: Här stängs trafiken av

De många sexuella ofredanden som skett, inte minst under olika festivaler och andra arrangemang, har också fått Uppsalapolisen att agera. Nu vill man öka medvetenheten kring de och ber människor vara extra uppmärksamma under valborg.

– Brotten är väldigt svåra att upptäcka. Men om man tar på sig de här glasögonen så hoppas vi kunna förebygga och upptäcka den här typen av brott i större utsträckning, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2017

Mer i ämnet