Stulna militärfordonet återfanns utanför Västerås. Foto: polisen

Polisen om de stulna militärfordonen: ”Goda förutsättningar att lösa det”

Publicerad

Polisen har goda förhoppningar om att kunna lösa fallet med de stulna militärfordonen från ett militärt förråd i Enköping i början av februari.

– Vi har goda förutsättningar att lösa det här, säger Jonas Rickeborn, operativ koordinator för lokalpolisområde Enköping.

Sen de två militärfordonen försvann , och återfanns i Tillberga utanför Västerås och i Möklinta norr om Sala, har polisen fått in tips från hela landet.

– Alla är väl inte gångbara, men ett tiotal tips räknar vi som intressanta och de bearbetar vi nu, säger Jonas Rickeborn.

Polisen har spårsäkrat platsen varifrån fordonen stals och specialutbildade så kallade kriminalsökhundar har använts. Hundarna är specialiserade på att hitta spår efter människor som inte är synliga för blotta ögat.

– Det är en åtgärd som vi försöker använda mer och mer. Vid fyndplatsen i Möklinta har vi använt kriminalsökhundar.

Ett allvarligt brott

I dagsläget finns det inget som tyder på att stölden genomfördes i syfte att föra ut fordonen ur landet.

Men att stjäla fordon från försvarsmakten är ett allvarligt brott, anser Jonas Rickeborn.

– Att kalla det här ett pojkstreck skulle inte jag göra. Det handlar om fordon värda över två miljoner kronor, och de har stulits från ett militärt område.

Polisen har ingen misstänkt i dagsläget. Brottsrubriceringen är grov stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.