Foto: TT

Polisen om traktorstölderna: ”Det är organiserat”

Publicerad

Stölder av dyrbar utrustning har blivit ett utbrett problem för svenska traktorägare. Enligt polisens presstalesperson Mikael Hedström handlar det om organiserade stölder av särskild GPS-utrustning som sedan skickas ut ur landet.

I början av oktober gick polisen ut nationellt och varnade för att utländska ligor med koppling till brottsnätverk i Litauen, tagit sig in i Sverige för att begå brott. Bland annat stöld av fordon och fordonsdelar.

Mikael Hedström, presstalesperson för polisregion Mitt, utesluter inte att det går att koppla ihop detta med traktorstölderna.

– Vi vet att det rör sig om organiserade stölder. Vi har tidigare haft organiserade stölder av särskild bilutrustning, som krockkuddar, och den här utrustningen brukar lämnar landet ganska snabbt då det finns en marknad utanför Sverige för det här. Samma uppfattning har man haft om GPS-stölderna, säger han.

Brottsvåg som går i toppar och dalar

Utrustningsstölderna beskrivs som ett omfattande problem som började dyka upp på flera håll i södra och mellersta Sverige under våren och sedan fortsatt under sommaren. I Region Mitt där Uppsala ingår har dels Västmanlands län drabbats och i augusti rapporterade SVT Nyheter om flera stölder i Enköping.

– De här brotten går lite i toppar och dalar. När de sker så är det ett flertal fordon i samma område och sedan är det tyst ett tag innan de dyker upp igen. Vi tror det rör sig om kringresande ligor, säger Mikael Hedström.

”Polisen kommer inte kunna lösa alla brotten”

Och brotten är både svåra att lösa och skydda sig från. Stölderna sker ofta mot fordon som står oövervakade eller på platser utan ögonvittnen, såsom vid skogsarbeten eller på åkrar. Mikael Hedström efterfrågar en lösning från tillverkningsföretagen.

– Polisen kommer inte kunna lösa alla brotten. Blir tjuvarna inte upptäckta så jobbar de i lugn och ro och lämnar sen landet. Tillverkarna måste hitta på ett system där utrustningen lättare kan kopplas ur och tas med när man jobbat klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.