Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brottsförebyggaren Maria Karlsson hur man skyddar sig mot investeringsbedrägerier. Foto: SVT

Därför är det svårt att få fast investeringsbedragarna

Publicerad

Om erbjudandet är för bra för att vara sant, så är det oftast inte sant. Ändå lyckas bedragare lura till sig miljoner.

– Om det vore så enkelt att att få sina pengar att växa, skulle alla vara miljonärer, säger Maria Karlsson som jobbar med bedrägeribrott.

– När det gäller investeringsbedrägerier så handlar det om stora pengar. De drabbade kan bli av med hela sin livsbesparing, säger Maria Karlsson, brottsförebyggare bedrägeribrott, Region mitt.

Investeringsbedrägerier sorteras in under social manipulation. Hit hör även befogenhetsbedrägerier och romansbedrägerier.

Vid ett investeringsbedrägeri har en person lurat någon som lidit ekonomisk skada. Ofta handlar det om påhittade placeringar i aktier, fonder och kryptovaluta.

Svårt att följa pengarna

Polisen för i dag en ojämn kamp mot förövarna. Om pengarna förts utomlands och överföringen skett med hjälp av kryptovaluta är det svårt för polisen att följa pengarna.

– Då är det jättesvårt att utreda de här brotten från svensk sida.

I klippet tipsar Maria Karlsson om hur man skyddar sig som konsument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.