En polispatrull skickades till huset redan strax efter klockan 23, men utan att gå in i huset. Foto: SVT

Polisen på mordplatsen – efter fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan larmade 22.53. Fyra timmar senare gick polisen in i huset – då var kvinnan död och barnen hittades i bostaden.

Strax före elvatiden på söndagskvällen ringer en kvinna till SOS Alarm, och säger att hon är utsatt för brott. Samtalet bryts men polisen lyckas lokalisera hennes telefon till en bostad i Örsundsbrotrakten. Trots det går inte polisen in i huset förrän klockan 02.42 – närmare fyra timmar efter ursprungssamtalet.

– Det tar så lång tid ibland när man förbereder en insats. Om man får uppgifter om det kan finnas vapen på platsen, så måste vi taktiskt hantera det på så bra sätt som möjligt, säger Christer Nordström, talesperson vid polisen i Uppsala.

LÄS MER: Timme för timme – så agerade polisen under mordnatten

En polispatrull skickades till huset redan strax efter klockan 23, men utan att gå in i huset. Enligt Christer Nordström hörde polisen bland annat barn ropa inifrån huset. När polisen till sist gick in i huset hittades kvinnan skjuten. Men polisen vet inte när under natten hon dödats.

Hade ni kunnat rädda livet på den här kvinnan om ni varit lite snabbare?

– Det kan jag inte svara på i det här läget. Vi måste hantera sådana här saker på ett taktiskt sätt. Man kan såklart ha synpunkter på tidsaspekten, men att svara på vad som hänt om vi agerat annorlunda är omöjligt i det här läget, säger han.

Väntade på piketen från Stockholm

Enligt Nordström frös polisen hela insatsen klockan 00.50, för att få hjälp från piketen i Stockholm. Därefter samlade man sina resurser i närheten av bostaden.

– Vi väntade på piketen från Stockholm, som anlände vid 01.59, säger Christer Nordström.

Drygt 45 minuter efter att piketen anlänt gick polisen in i huset. Förutom den skjutna kvinnan och mannen som misstänks tagit sitt liv påträffades då också två små barn i huset. Ett av dem befann sig dessutom i samma rum som den dödade kvinnan. Huruvida barnen varit med vid själva mordtillfället känner polisen i nuläget inte till.

Visste ni att det fanns barn i huset när ni förberedde er insats?

– Jag vet inte om vi visste om det fanns barn i huset, men vi gör alltid slagningar på om det finns barn på adressen, säger Christer Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet