Polisen söker mannen i ett stort område i Heby kommun. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Man försvunnen i Vittinge i Heby kommun

Uppdaterad
Publicerad

En man i 75-årsåldern saknas sedan 15-tiden på söndagen. Mannen söks av flera patruller omkring Vittinge i Heby kommun och polisen har nu beslutat att inleda en så kallad särskild händelse.

Mannen lämnade sin bostad med bil vid 15-tiden på söndagen och har sedan dess inte setts till. Enligt polisen skulle han ut för att plocka svamp och bär. Hans bil hittades en knapp kilometer från hemmet i Vittinge tidigare under måndagsmorgonen.

Polisen har sökt efter mannen med både helikopter och drönare. Man har dessutom fått extra hjälp från Försvarsmakten.

Försvunnen man i Heby

– Vi jobbar med patruller med hundar och militär i de här sökområdena. Det kommer att fortsätta tills vi hittar personen. Vårt mål är att rädda liv, säger Stefan Siesing, regional insatsledare.

Går ut med signalement

Mannen är i 75-årsåldern och beskrivs som mörkhårig, med svart skägg och svart kortklippt hår. Han tros ha varit klädd i rutig skjorta, jeans och gummistövlar vid försvinnandet.

– Vi är intresserade av alla iakttagelser. Ser man honom ska man genast ringa 112, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för polisen region Mitt.

Klockan 12:26 på måndagen togs beslutet att inleda en så kallad särskild händelse.

– Det gör vi för att kunna få ut fler resurser i sökarbetet. Vi har arbetat med en del olika tips under dagen men än så länge inte lyckats hitta mannen, sade Magnus Jansson Klarin vid 13.30-tiden.

Grannarna: Tryckt stämning

Försvinnandet har rört upp känslor i Vittinge, ett samhälle med runt 600 invånare. Boende i området säger till SVT:s reporter på plats att stämningen är tryckt när den stora sökinsatsen nu bryter lugnet. En granne berättar att den försvunna mannen är väldigt skogsvan och tycker därför att försvinnandet verkar underligt.

Ska fortsätta hela natten

Klockan 19 på måndagskvällen hade polisen fortfarande inte hittat några spår av mannen.

– Helikoptern var där och flög nyss. det är många som letar. Tanken är just nu att vi fortsätter hela natten, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

På tisdagsmorgonen hade mannen fortfarande inte återfunnits och sökandet fortsätter under dagen.

Polisen misstänker inget brott i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen man i Heby

Mer i ämnet