Arkivbilder. Enligt polisen är det färre personer i tjänst under sommaren och man tvingas därför prioritera bort inbrott. Foto: SVT / Henrik Montgomery TT

Polisen tvingas prioritera bort inbrott

Ansträngt personalläge gör att polisen i region mitt måste prioritera bort slumpmässiga kontroller av fordon. Färre kontroller kan enligt polisen gynna internationella brottsligor som tar tillfället i akt och begår mängder av inbrott i länet.

Christer Nordström

– Just nu är det bekymmersamt eftersom det är semestertider. Bristen på poliser gör att vi inte kan hålla den koll som vi  skulle behöva göra – inte minst på kvällar och nätter. Ut med kusten är det faktiskt som det ser ut nu ganska riskfritt för tjuvar, säger Christer Nordström, presstalesperson hos polisregion mitt.

Hur skulle du beskriva situationen i Uppsala län?

– Den är allvarlig. Och den är det eftersom vi vet att det här förekommer i stor omfattning men vi har tyvärr inte resurser att kunna möta den. Det är väldigt stora ytor att hålla koll på och nu har vi i princip bara patruller för att hantera den löpande utryckningen. Vi tvingas hela tiden göra tuffa prioriteringar.

Internationella ligor

I en ny rapport från polisens underrättelsetjänst uppskattas att upp till hälften av alla anmälda bostadsinbrott i landet är kopplade till organiserade ligor. Bilden bekräftas i region mitt och enligt Christer Nordström har man under en tid sett att många kontroller och gripanden går att koppla till inbrottsligor.

– Flera av dem som vi gripit den senaste tiden hör hemma i organiserade inbrottsligor. Det är inte ovanligt när vi stoppar bilar på kvällar och nätter att vi hittar kartor,  brytverktyg, nopphandskar, gpser och adresslistor.

LÄS MER: Utländska ligor bygger nätverk för inbrott – så jobbar de

Vaksamhet under semestertid

Nu uppmanar polisen allmänheten att vara vaksam och hjälpa till att hålla koll på grannars hus under semesterveckorna.

– Det är viktigt med samverkan med andra aktörer och inte minst med de boende själva. Att man hjälper varandra att hålla koll på husen under semestern. Att man tittar till och är vaksam på bilar och personer som rör sig på tomter i området.

Om man ser något som kan uppfattas som misstänkt uppmanar polisen att man genast tar kontakt och lämnar ett tips eller gör en anmälan.

– Det är viktigt när allmänheten ser något att man snabbt ringer. För just det samtalet kan vara otroligt värdefullt för oss och kan göra att vi får tag på de här personerna och kan kontrollera vilka det är, säger Christer Nordström, presstalesperson hos polisregion mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer