Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu i mars ska polisen släppa nytt material som riktar sig till barn, skolor och vårdnadshavare. Foto: SVT

Polisen uppmanar ungdomar: Anmäl oönskade nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

Delandet av oönskade nakenbilder på nätet är något som enligt polisen behöver uppmärksammas mer. Nu i mars ska polisen släppa nytt material som riktar sig till barn, skolor och vårdnadshavare.

– Det är viktigt att lyssna och stötta och inte skuldbelägga barnet. Det är alltid förövaren som bär ansvaret för det som har skett, säger Louise Åhlén, polisinspektör på nationella operativa avdelningen NOA.

Den som skickar oönskade nakenbilder eller sprider bilder vidare kan göra något brottsligt och det kan få rättsliga konsekvenser. Nu ska nytt material släppas i slutet av mars som kan användas för att uppmärksamma sexuella övergrepp mot barn och ungdomar på nätet. Satsningen bygger på att ge skolan, föräldrar och barn olika verktyg för en tryggare tillvaro.

– Varför det är viktigt att anmäla sådana här brott är inte bara för en själv, det är också viktigt att kunna hjälpa andra, säger Louise Åhlén, polisinspektör på nationella operativa enheten NOA.

Ett stort samhällsproblem

Enligt Louise Åhlén är det viktigt att vårdnadshavare vågar att samtala öppet om risker på nätet så fort barnen får en padda i handen.

– Allting handlar om föräldrarnas syn på barnens värld. Att inte separera telefonen från verkligheten och istället se det som en och samma värld, säger Louise Åhlén och fortsätter:

– Det är viktigt att väcka de tankebanorna hos vuxna och sluta prata om ”en virtuell värld” för att det här är barnens liv.

I klippet ovan berättar polisinspektören Louise Åhlén om varför det är viktigt att anmäla sexuella trakasserier på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.