Polisen vädjar om tips: ”Vi utreder fyra fall av försök till våldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder just nu fyra fall av försök till våldtäkter i centrala Uppsala. Polisen utesluter inte att det kan röra sig om samma person och vill ha in tips från allmänheten.
– Det pågår ett arbete för att klarlägga om det finns något samband mellan brotten, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

Under kort tid har fyra fall av misstänkta försök till våldtäkter skett utomhus på offentlig plats i centrala Uppsala.

De två första försöken inträffade den 11 februari klockan 02.00 samt 05.00 på morgonen. De två andra inträffade den andra mars, även de tidigt på morgonen i samband med att människor rör sig hemåt efter att ha varit ute på stan.

Polisen är företegen om detaljer och vill inte berätta var i Uppsala överfallen ska ha skett.

– Det finns ingen anledning till oro i nuläget. Däremot bör man göra kloka val. Till exempel om man är ute sent bör man välja kanske upplysta gator istället för mörka gator. Välja vägar där det finns andra människor, istället för en folktom plats. Men vi ser inte att det finns någon anledning till oro, säger Lisa Sannervik.

Vill ha tips från allmänheten

Polisen vill nu ha in tips och hjälp från allmänheten för att hitta gärningsmannen – som de inte utesluter kan vara samma i alla fall.

– Allting är intressant i nuläget. Har man uppgifter, har man sett någonting eller ser man någonting när man är ute så är vi intresserade att få veta det.

Finns det något signalement?

– Polisen har fått in uppgifter om klädsel och annat. Men just nu har vi valt att inte gå ut med den informationen. Utan vi är intresserade av att få in tips, men i vill inte styra de tipsen.

Har det här ärendet hög prioriterat hos polisen i Uppsala just nu?

– Det är ett ärende som det är pågående förundersökning i, det är prioriterat så till vida att det här har en ökad uppmärksamhet både utredningsmässigt och för att kunna få fast den här gärningsmannen, säger Lisa Sannervik.

Frisläppta mannen fortfarande misstänkt

En person greps under natten mot söndagen, men släpptes senare av polisen. Men mannen är fortfarande misstänkt.

– Den personen är fortfarande misstänkt i utredningen. För övrigt pågår arbetet med att samla in information och göra tekniska undersökningar för att få fram bevis i ärendena.

– Vi har en ökad uppmärksamhet bland poliser som jobbar i yttre tjänst. Det är naturligtvis så att alla poliser som jobbar nu har kännedom om vad det är som har hänt. De har med sig uppgifter som de har extra koll på i samband med att de jobbar ute, säger Lisa Sannervik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer