• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Många viltolyckor har rapporterats. Foto: TT

Polisen: Viltolyckorna väntas öka

Att viltolyckorna ökar i oktober har både med svampplockare och jägare att göra. Men enligt polisen väntas viltolyckorna dessutom öka med uppåt 30 procent i år.

Förra året inrapporterades totalt 5.600 viltolyckor i Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län. I år väntas siffran öka med 25-30 procent.

Älgjakt och svamp

– Att viltolyckorna börjar öka den här månaden beror dels på att älgjakten börjar på måndag, men också för att det är mycket folk i skogen som plockar svamp, och som skrämmer djuren, säger Per Strömbäck, regionansvarig för viltolyckor inom polisen.

Årstiden bidrar också till att olyckorna blir fler nu.

Fler anmäler

– Det börjar mörkna tidigare och ljusna senare på morgnarna, så det är när folk åker till och från jobbet vid skymning och gryning, som djuren börjar röra på sig.

Men ökningen av viltolyckor är något som man ser ökar i hela landet.

– Det är lite svårt att säga varför. Men försäkringsbolagen har blivit mycket hårdare och man ska anmäla till polisen. Man är mer benägen att anmäla olyckorna.

”Vimsiga i skallen”

Kylan och snömängden avgör hur länge viltolyckorna är fler än vanligt. Men i januari-februari lugnar det ner sig igen, säger Per Strömbäck.

– Sen sätter det igång igen i april-maj för då stöter de ifrån sig sina kalvar och då blir de lite vimsiga i skallen. Då ska man också vara extra uppmärksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer