Polisen var på plats vid Resecentrum under onsdagen för att kontrollera och prata med ungdomar. Foto: SVT

Polisens facit efter insatsen mot missbruket

Publicerad

Under onsdagen genomförde polisen en första insats mot det ökade heroinmissbruket bland unga i Uppsala. Nu har polisen gått ut med facit för åtgärden.

Användandet av heroin har ökat bland ungdomar i Uppsalaområdet, särskilt i anslutning till Resecentrum. Detta enligt polisen, som uppskattar att så många som hundra ungdomar lever i missbruk.

Enligt polisens kartläggning handlar det främst om unga ensamkommande pojkar från bland annat Afghanistan som har hamnat i missbruk. Många av dem åker också till Stockholm för att köpa heroin.

Läs mer: Riktad insats mot heroinmissbruk

Samarbetar med socialtjänsten

För att få bukt med problemet, och påvisa hur stort vårdbehovet faktiskt är, har polisen inlett en storsatsning tillsammans med socialtjänstens ungdomsenhet.

– Det samarbetet är ett led i att ta hand om de personerna som vi anträffar i samband med de här insatserna, för att de ska få hjälp med sitt missbruk, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

”Bekräftar det vi har misstänkt”

Under onsdagseftermiddagen och kvällen var civilklädda poliser på plats vid Resecentrum för att göra kontroller och prata med ungdomarna. Resultatet har nu publicerats på polisens hemsida.

Totalt är 21 personer misstänkta för narkotikabrott för eget bruk. Polisen anträffade även två personer efterlysta, en av dem efterlyst för utvisning och en efterlyst, häktad i sin utevaro, misstänkt för försök till medhjälp till mord. Polisen gjorde också fem beslag av misstänkt narkotika. 

– Ur vår synvinkel så var det här en bekräftelse på det som vi har misstänkt händer nere vid Resecentrum – att vi har en stor andel unga personer som missbrukar narkotika. De som var misstänkta för narkotikabrott var alla mellan 15 och 20 år, säger Lisa Sannervik.

Insatsen var den första av flera planerade insatser som polisen kommer att genomföra under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.