Hör Lucas Ternestål berätta hur han bemöttes av polisen när han fiskat upp hundratals patroner i Fyrisån. Foto: SVT/Privat

Fiskade upp 300 patroner i Fyrisån – tillrättavisades av polisen: ”Ett jävla otyg – ingen som bryr sig”

Uppdaterad
Publicerad

När magnetfiskaren Lucas Ternestål hittade en låda med hundratals lösa patroner kontaktade han polisen. Han trodde att de skulle uppskatta hans fynd, men när polisen anlände till platsen hände något annat.

– Polisen sade att jag skulle ha lämnat påsen i vattnet för att det kostade för mycket att koppla in bombgruppen, säger Lucas Ternestål.

Det var i augusti som Lucas Ternestål gjorde fyndet. Han magnetfiskade i Fyrisån under Kungsängsrbron och fick upp en påse med hundratals lösa patroner. När han ringde polisen hamnade han i en oväntad situation.

– När polisen väl såg vad jag fiskat upp blev han otrevlig och sade att jag inte borde ha dragit upp patronerna. Jag har alltid haft bra kontakt med polisen förut, så det här var en jättemärklig upplevelse, säger Lucas Ternestål.

Anmälde tjänstefel

Efter händelsen gjorde Lucas Ternestål en anmälan till polisen om tjänstefel, men den utredning har enligt uppgift lagts ner.

– När jag skulle kontakta polisen för första gången efter händelsen var jag lite orolig att jag skulle träffa den polismannen igen, säger han.

SVT har sökt polisen i Uppsala men de har inte velat kommentera händelsen. I ett sms skriver polisen att alla magnetfiskare som får upp farliga föremål ska höra av sig till myndigheten.

Se polisens agerande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.