Polisförbundets ordförande i Region Mitt Anna Ramsten och Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström. Foto: SVT

Polisförbundet: ”Christer Nordström har rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet går nu ut och öppet stödjer Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström – efter hans kritiska utspel gentemot polisledningen och ansvariga politiker. Kritiken grundar sig i resursbrist och, enligt honom, en felaktigt utformad organisation.

– Han har rätt i det han säger. Och vi har full förståelse för, och kan intyga om, att frustrationen är stor hos medlemmar för tillfället, säger Polisförbundets ordförande i Region Mitt Anna Ramsten.

Det var under måndagskvällen som Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström, tillika polis i 47 år, gick ut och hårt kritiserade polisledningen och ansvariga politiker för den rådande situationen.

POLISKRISEN I UPPSALA

– Det är så jävla illa just nu. Jag har aldrig varit med om maken under mina 47 år hos polisen. Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”, men det du – det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu, sa han under måndagen till SVT Nyheter Uppsala.

Omorganisationen

Utspelet grundade sig bland annat i den rådande resursbristen och den omorganisation som gjorts av Polismyndigheten, och som sjösattes under januari 2015.

– Det ledningen inte fattar är att det finns skillnader mellan distrikten. I vilka problem som föreligger och hur man ska ta sig an dem. Som det ser ut nu så är allt centralt styrt, vilket medför otroliga omvägar för samtliga. Det förfall som sker nu är ett långsiktigt förfall. Och ingen gör något åt det.

LÄS MER: Polisveteranens larm: ”Kåren i förfall”

Polisförbundet ger Christer Nordström rätt

Polisförbundet gick under tisdagen ut och gav sitt öppna stöd till presstalespersonen, där de menade att han i sak har rätt.

– Som Christer har nämnt tycker även vi att det finns ljuspunkter, men i den kritik han framför menar vi att han har all rätt. Problemen med omorganisationen är tydliga och vi menar att man måste göra ett omtag, säger Anna Ramsten.

Har utspelet fått utrymme i poliskretsar under dagen?

– Ja. Alla har läst den. Många känner igen sig i bilden och likt Christer har folk fått nog.

Ansvariga avböjde kommentar

Ansvarig minister Anders Ygeman (S) meddelade under onsdagen att han avstår att kommentera kritiken. SVT Nyheter Uppsala gav också Rikspolischefen Dan Eliasson möjlighet att bemöta artikelns innehåll, men även han avböjde medverkan.

– Vi har kontinuerlig kontakt med ledningen, och i det stora hela vill de ju att saker ska bli bra. Däremot är det viktigt att lyssna på signaler som kommer. Organisationen som den ser ut nu är inte utformad för de resurser vi har idag, säger Anna Ramsten.

Christer Nordström säger att det inte varit så här illa på 47 år. Håller ni med om det?

– En sak är klar. Det som sker nu påverkar medborgarna negativt och det blir inte bättre om politiken inte tar tag.

”Lönen måste upp”

Likt Uppsalapolisens presstalesperson tycker Polisförbundet att lönen måste höjas.

– Vi måste göra polisyrket till ett attraktivt jobb igen, och få tillbaka de som har slutat. Vi är färre i yttre tjänst idag, och det är i största grad en politisk fråga.

Den här debatten har pågått länge, hur allvarligt är det? Är det bara gnäll?

– Nej. Problemen är en realitet.

Christer Nordström säger att tillförda resurser så klart är bra, men att organisationen i sig är felutformad och att det är det som är den största frågan att ta sig an?

– Omorganisationen har absolut tillfört mer administrativt merarbete, som tar tid från den yttre tjänsten. Och som jag nämnt tidigare så anser vi att ett omtag är nödvändigt. I annat fall bör man gå tillbaka till den gamla organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISKRISEN I UPPSALA

Mer i ämnet